Dettan

Dettan
På äventyr med Dettan

torsdag 30 juni 2011

Från Zdworz till Zdunska Wola

Vi hade en skön eftermiddag och kväll på campingen. Soltaket var utdraget och vi löste en del korsord och lyssnade på musik. Jag målade och stickade, och vi promenerade i omgivningen. Många badade i sjön, men vi avstod. Lennart har klämt bort sin pekfingernagel, så han har själ att inte bada, men det har inte jag. Framåt 18-tiden kom en regnskur. Det var skönt, för sen blev det bättre luft.

Det kom fler husbilar varefter. Det kom fyra från Frankrike, en från Tyskland och så vi. Vi har hitintills inte träffat på någon från Sverige, sen vi lämnade Östersjökusten.

Idag har vi åkt väg 60 mot Kutno. Det var en bra väg, som ska bli ännu bättre, för det var en del vägarbeten.

Utefter vägarna ser vi mycket grönsaksodlingar som bönor, gurka, kål av olika slag, och tomater. Även en hel del stora fruktodlingar som äpple, bigarråer och körsbär. Köpte ett halvkilo körsbär för 6 PLN ca 15 kr. De var jättegoda. Igår köpte vi en liter nyplockade blåbär, som vi åt tillsammans med mjölk och ostmacka. Det var inte dumt det heller.

Vid Leczycatar tog vi  väg 703 till Poddebice och sen väg 479 mot Sieradz, men svängde av till väg 14 och Zdunska Wola och camping 153. Här stannade vi. En äldre camping, men vi får använda sportanläggningen på tomten bredvid. För tillfället är vi ensamma här. Ingen högsäsong.

Vi har ätit och sen gått en runda på staden. Bland annat tittat på en kyrkogård och tagit kort. ravplatserna är mycket annorlunda här mot hemma. Verkar som de flesta begravs i kista. Stora marmorstenar täcker platsen ungefär som en sarkofag. Sen är det mycket blommor och ljuslyktor på graven och framför nästan alla platser finns det en bänka att sitta på och kontemplera.

Instabilt nät gör att att jag inte får upp några foton. Ni får hålla till godo.

onsdag 29 juni 2011

Zdworz camping 187

I natt var det 14 husbilar i Torun och en massa tält. Fin camping, men mycket trafik, både bilar och tåg.

Idag har vi åkt väg E75 till Wloclawek och därefter väg 575 utefter floden Wisla. Höga vallar gjorde att vi inte såg så mycket av den.

Från Plock tar vi väg 577 hit. En hel del vägarbeten. Vi kan konstatera att det finns gott om arbetskraft.

Vi har 30 gr varmt. Som tur är, finns lite vind och några moln ibland som minskar värmen.

Vi har skönt under soltaket. Jag har tagit fram akrylfärgerna. Får se om de torkar innan de kommer på tavlan.



tisdag 28 juni 2011

Torun


Så äntligen fick jag upp storkboet. Visst är det en häftig telestolpe i betong, som boet är byggt i!



På eftermiddagen  gick vi in till Gamla stan i Torun. Bron över floden Wissla var drygt en km lång. Blev att stanna och ta några kort, samt passa sig för cyklister som kom med en väldans fart. Väl inne i stan tittade vi på det vackra rådhuset.



Det blev också att titta på en rad kyrkor och så förstås stans store son, Kopernikus.



Han står staty vid sidan om rådhuset.  Att gå runt och titta på alla vackra byggnader tar på krafterna, så jag behövde en styrketår och en bit tårta. Det var skönt sitta ner i skuggan av en markis.


När jag skrivit färdigt det här, ska jag göra i ordning något att äta. Risk att det blir sallad i kväll, men vem vet?

Torun

Innan vi kom hit har ja bloggat via telefonen, så bilderna blir därefter. Jag blev glad att de hade trådlöst nät här. Det visar sig vara väldigt instabilt, så jag har tappat tålamodet några gånger, bara så  ni vet. Här är soligt och fint runt 22 grader. Lite  vind, så det är ok att vara ute.

Hade tänkt visa er en bild på en stork överst på en stolpe, men nätet vill inte det, så ni får klara er med de här raderna. Nu ska vi se gamla stan!

Torun, camping 33

Vi startade från vackra skogscampingen utanför Grudziadz och for väg 55 söderut mot Torun. Här är ett böljande landskap med mycket sädesfält. Vi tror inte att de använder så mycket gifter i lantbruket som i Sverige, då det är mycket vallmo och blåklint på gärdena.


Vi fortsatte senare på väg 91 fikade och kom efter en tid hit. Vi har ätit lunch, makaroner och underbart god och kryddad korv. Där har vi mycket att lära.

Om en stund ska vi gå in och titta på gamla stan i Torun. Den finns också med på UNESCOS världsarvslista.

Agneta frågade om campingarna. De officiella har alla nummer. Vi fick karta och broschyrer från Polska turistbyrån i Sverige. Kan rekommenderas.

måndag 27 juni 2011

Grudziadz

Vi har åkt genom ett böljande landskap med stora fält med inslag av vallmo och blåklint. Tätt mellan byar och städer, så resan går inte fort. Har parkerat på camping 134 vid en sjö.


Malbork

Nu är vi vid riddarborgen Malbork. Pampig och restaurerad till stora delar. Ett världsarv på UNESCO listan.




söndag 26 juni 2011

Gdansk

09.30 tog vi spårvagn från Sopot till Gamla stan i Gdansk. Här har vi sett en massa vackra gavelhus, skulpturer, skepp och bärnsten. Ätit gott och lyssnat på musikanter.




lördag 25 juni 2011

Camping 67 i Sopot

Resan över till Gdynia tog 10 timmar. Vi hann fika och äta en god buffé på vägen över. Kl. 19.05 var vi i Polen. GPSen var inställd på Sopot och Camping 67, där vi reserverat plats för två nätter. Nu har vi ätit sill och potatis och ska ta en kvällspromenad längs stranden.



Karlskrona

Nu står vi i kö för att visa biljett och köra på färjan till Gdynia. Solen tittar fram på en alltmer blå himmel.




fredag 24 juni 2011

Karlskrona fortsättning

Efter många turer träffade vi ägaren till plånboken i Jämjö. Vi for sen till färjeläget, men vi valde att åka till en ställplats, där vi står över natten.



Karlskrona

Vi fortsatte väg E22 förbi Kalmar till Söderåker. Där stannade vi och fikade. Jag gick en runda och hittade en plånbok med en massa kort. Det tog en stund att få fram telefonnummer till ägaren.




Midsommarafton och start på semestern

Vi startade resan hemifrån vid 12-tiden. Tog E22 söderut. Broöppning och trafikljus genom Söderköping tog sin tid. Vi fikade vid rastplatsen i Valdemarsvik. Nu har vi haft sent lunchuppehåll vid Stensjö by. Vi har sen gått runt och tittat. Jättefint! Kan rekommenderas.



torsdag 23 juni 2011

I morgon börjar semestern

Vid 11- tiden  gick vi ut till affärerna. Jag hade kameran med för att dokumentera torsdagens väder till Väder var som helst.  Jag tog ett kort i korsningen och så fortsatte vi till Telia, för jag ville ha en ny telefon. Och så blev det. De hade fått hem 10 av Samsungs Galaxy II. En av dem blev min.



Den blänker bra trots skyddsplasten. När vi kom hem hjälpte Lennart mig att föra över kontakter och en del annat.

Men innan dess var kameran framme på stan ytterligare en gång. Det var när vi var på väg till biblioteket, för att lämna tillbaka böcker om Polen. Vid Nygatan - Hörngatan hade en lastbil kört in i en buss. Som tur var kom vi när bärgningsbilen körde bort lastbilen. Så vi vet inte om det var många skadade.


Lastbilen var tilltygad i nosen.


Känslomässigt hamnade jag tillbaka till då jag var 18 år och krokade med en spårvagn och blev illa skadad. Jag blev darrig i benen, men hade behov av att se. Så vi gick fram emot bussen.


Hoppas innerligt att ingen satt i närheten av utgången på mitten av bussen, för lastbilen verkade ha rammat bussen. Vi hoppas att lastbilens chauffören klarade sig.


Saneringsarbete pågick och en bärgare hade kommit för att dra bort bussen.

Något sådant här vill vi verkligen inte vara med om, nu när vi ska ut med husbilen.

Innan Lennart for på jobb, tog vi fram kläder, pass, färgbiljett m.m., så i morgon är det bara att packa maten i frysväskor och dra iväg till husbilen och så vidare söderöver. Etappmålet är då Karlskrona.

En riktig trevlig midsommar önskar vi er alla!

onsdag 22 juni 2011

Tidig start

BSov dåligt i natt, så jag var tidig med att baka ut surdegsbrödet på  morgonen. Den här gången lyckades jag bra med vetesurdegen och fick till något mittemellan franska och lantbröd. Drygade ut specialvetemjölet med linfrö och solroskärnor. Brödet blev luftigt och smakrikt.


Jag använde mig av recept från Pain de Martin Jag hade inte  min jäsning i kylskåpet, utan lät det jäsa i rumstemperatur. Jag hade förresten inga korgar heller, så jag improviserar lite, men med gott resultat.

Jag var nere en sväng till Telia och sen var tvättmaskinen igång. Under tiden var Lennart till husbilen. Han grejade med våra elektriska stödben och så fyllde han på diesel. Nu ska bilen vara klar för semester!

När han kom hem lastade jag in mina pelargonior och for med dem till Anita. De behöver daglig tillsyn för att överleva. Anita blev med hem och så hade vi kasslerlunch med jordgubbar och grädde, som dessert. En kopp kaffe till passade bra. Anita och jag tittade på kort från hennes Mallorca-resa tillsammans med barn och barnbarn. Härliga bilder. Jag visade förstås också några bilder på mitt barnbarn med föräldrar.

Anita och jag tog en tur på stan tillsammans, innan hon for hem till sig och jag till mig. På vägen hem fotade jag vid Kvarteret Lyckan. En del affärer och ett café har startat upp. Kommer säkert att bli fint där.


Snart kan jag gå Prästgatan hem till mig.


Väl hemma kom en störtskur, så jag var glad att jag hann hem i tid. Värre var det säkert för Anita.

tisdag 21 juni 2011

Tisdag i midsommarveckan

På förmiddagen var jag till min sjukgymnast Eva Busch. Hon kontrollerade nuläget och gav mig en del nya uppgifter och förhållningssätt. När jag kom hem hade Lennart fikat färdigt. Det smakade bra tillsammans med en macka med humus på balkongen.

Vi tog sen en promenad till banken, och fixade euro. På vägen dit tittade vi på utgrävningen.


När vi kommer hem efter semestern är förmodligen inte huset i bakgrunden kvar. Utgrävningarna håller på till den 8 juli, sen ska rivning ske av huset och därefter ska det byggas nya fastigheter på kvarteret.

Efter banken gick vi till Telia för att köpa en telefon till mig. Jag hade tänkt mig en GalaxyII.


Under tiden vi väntade på vår tur hittade Lennart en intressant läsplatta.


Det blev ingen läsplatta idag och heller ingen telefon till mig, för den var slut för tillfället. Däremot gick Lennart hem med en ny Sony Ericsson Xperia. Inget förvånande i och för sig.

Det blev kokt fisk med persiljesås till lunch. Lennart for till jobbet och jag ägnade mig åt att laga några par jeans.

Kl 18 träffades Tanja och jag och vi gick till The Black Lion Inn.


Jag åt en Caesarsallad med ett glas vin. Det smakade bra. Kvällens mål var Knäppingborg och Finn Zetterholm, men det var för blåsigt att sitta  ute och äta där. Men det gick däremot väldigt bra att sitta och lyssna till honom. Jag var nog i 18 årsåldern när jag lyssnade på honom första gången. Fortfarande tycker jag hans texter och tolkningar är väldigt träffsäkra.  Men det mörkhårige snyggingen har blivit en gråhårig man. Så konstigt det är! Men fortfarande kan han fånga sin publik!

Mormor och gammelmormor

I går morse for jag med en packad frysväska till mamma i Skärblacka. Jag hade bakat bröd, så hon ska klara sig när vi är på semester. Hon fick också matportioner. Vi stuvade in det i frysen och så fortsatte vi med bilen till Finspång och hälsade på Anna, Patrik och lilla Noelle.

Vi togs emot av en vaken och pigg liten flicka, som låg i en typ av baby-sitter. Mer praktisk än den jag hade när Anna var baby. Vi hann till kaffet innan Noelle också ville ha en slurk. Efter det var hon nöjd och somnade gott. Vi fick prata och titta runt i den blommande trädgården. Anna och Patrik har anlagt ett rosenhörn i trädgården, med många olika blommande rosor.


Det är spännande att se vilka växter som kommer upp. I går var upptäckte vi en fläderbuske, nej ett träd, inslingrat i ett högt körsbärsträd. Vi såg de väldoftande blommorna. Tidigare var vi vilsna i vad det kunde vara. Det finns många vackra perenner i trädgården.

Det smakade bra med nötfärsbiffar, potatis och sås samt en massa grönsaker, när vi kom in igen. Sen var det dags för mormor Elisabeth att testa blöjbyte. Det gick förvånansvärt bra. Efter amning blev det sen en del fotografera med 4 generationer flickor och sen på den lilla familjen. En som hela tiden ville vara med var förstås Trollet.


Gammelmormor Asta och han bekantar sig lite med varandra.

Strax efter 15 åkte Asta och jag mot Norrköping och Lennart stod redo att ta över bilen när vi kom hem. Vi tog en kopp te och tittade på de kort jag tagit. Sen for hon hem med färdtjänst och jag gjorde mig reda att gå till Rörelsegruppen och dansa Sumba. Det var skönt och jag blev rejält svettig.

Kvällen gick åt till att fixa med fotona.

söndag 19 juni 2011

Regn, regn och åter regn

I dag började jag med att sätta en rågbrödsdeg på jäst och den jäste rätt fort. Brödet var färdigt till kaffedags, men för varmt för att avsmakas då. Vi njöt på balkongen en stund, med fönsterna fördragna, innan vi lastade in rena sängkläder och en del annat, som vi ska ha på semestern och for med det till husbilen.

Därifrån åkte vi till Mediamark och tittade på olika telefoner. Jag behöver en ny mobiltelefon. Hade tänkt en med lite finesser kopplad till ett kontantkort. Försäljaren pratade på om olika fördelar med abonnemang och ett bindande på 24 månader. Med all den informationen kunde jag inte ta ställning utan måste hem och fundera på behov och vad totalkostnaden blir. Lennart har hjälpt mig titta på olika hemsidor och jämfört teckning och kostnader. Eftersom vi ska vara ute en hel del med husbilen, så lär det bli Telia i fortsättningen också och jag lutar åt betalkort och köpa telefonen kontant. Att binda över tid, gör ändå att telefonen blir dyr.

Så var det dags för lunch. Det blev kassler med grönsaker och kokt potatis.

Sen kunde vi inte skjuta på städningen längre. En gemensam kraftansträngning och det blev fint här hemma.

Nyss rörde jag i fläderblomssaften, som jag satte i går. Det doftar gott i kylskåpet. I morgon bitti ska jag plocka bort citronerna och så får blommorna var i ytterligare några dagar. Smakar riktigt somrigt och läskande med fläderblomssaft en varm dag. Är också gott till en drink med skivade jordgubbar i och spetsade med lite vodka.


En grå regnig dag, men det blev mycket gjort här hemma!

lördag 18 juni 2011

Senaste dagarna

Senaste dagarna har jag ägnat mig åt en variant på städning. När jag vårstädade vår klädkammare, så plockade jag ut tre kartonger med kort, brev och vykort. De tre kartongerna plockade jag inte in igen, utan de har stått i arbetsrummet och väntat på att bli omhändertagna. I torsdags började jag med att sortera brev i högar och sen läsa. Jag har samlat korrespondens sen tonåren. Nu åkte brev från gamla brevvänner och kärleksvänner iväg.

Jag har många gånger förundrat mig över min mammas selektiva minne. Hon har väldigt bra minne, men vissa saker kommer hon inte ihåg. Det är sånt som varit starkt för mig och ofta gått tvärt emot vad hon velat. Nu förstår jag bättre. En del av det jag läste hade jag totalt glömt och annat som jag kom ihåg, verkade inte så viktigt när jag läste om det.

Men en del påverkar mig fortfarande starkt, som min dotters brev från USA, då hon gjorde ett år som student där. Några av breven kom jag inte igenom. Annas breven blev kvar, liksom några som min pappa och mamma skrivit genom åren. Jag hittade Annas första egenhändigt skrivna brev och en "kärleksförklaring" till  6-årige Per. De senare har jag skannat in. Av två kartonger, blev det en dryg halv kvar med brev och vykort.

I torsdags gick jag en vända med kameran och fotade. Det blev en snygg grafittivägg vid en parkeringsplats utefter Lindövägen. Tyvärr har en del mindre duktiga kluddrat över det tidigare målade.


På fredagen började jag så gå igenom kort från tidigt 70-tal. På den tiden satte jag in kort i fotofickor av plast. När jag märkte att färgen bleknade och ersattes av en rödaktig ton, tog jag bort korten från fickorna och la dem i papper. Så har de legat i många år och inte blivit tittade på. Jag började nu skanna in kort på datan.

Det arbetet har jag fortsatt med i dag. Jag har gjort ett uppehåll mitt på dagen, då vi for till husbilen. Lennart har sökt ett spänningsfall, som han hittade och åtgärdade. Under tiden inventerade jag skåpen och noterade vad som ska handlas och tas med inför semesterresan.

Sen tog jag en promenad. Jag blev omkörd av en limousine. Den var säkert på väg till någon skolavslutning eller giftermål kan jag tro. Häftigt lång.


Fotade och plockade blommor på min vandring runt Butängen.


Väl tillbaka vid husbilen var Lennart i det närmaste klar. Hungern hade kommit och latmasken fanns där, så vi besökte en Tairestaurang i närheten. Smidigt och gott! Med buffé finns det alltid något eller mycket som passar.


När vi kom hem har vi tvättat lakanen från husbilen och jag har sen fortsatt skanna foton.


Tid tar det, men kanske kommer jag/vi att titta mer på fotona. Nedan ett smakprov på inskannad bild från maskerad vi hade, när jag jobbade på skyddskonsulentexpeditionen i Norrköping 1976.

onsdag 15 juni 2011

Telia och Knäppingsborg

På förmiddagen var jag till Telia. Hade en del som skulle postas. Passade då på att fika tillsammans  med mina gamla arbetskamrater.
Så hem och ner till tvättstugan. Lakan, handdukar och en del jeans hamnade i tvättmaskinerna. Lennart hjälpte mig. Fortfarande tar det emot lite när jag ska ha rörelser över huvudet, med den opererade axeln. Hängning av lakan är ett sådant moment.

Vi åt lunch mellan passandet av maskiner. Blev en korvgryta med vita bönor, som Lennart gjort. Var supergott!

Lennart for på jobb och jag pysslade här hemma. Vid 18.45 träffades Tanja och jag. Vid tog en promenad runt Vasaparken och sen ner till Knäppingsborg. De hade redan pyntat med midsommarstång.


Olle Nilsson skulle spela och sjunga kl 19, men en regnskur störde och han kom igång någon halvtimme senare. Vi tog skydd under en markis, medan det regnade. Reklamjeansen på linan blev ordentligt sköljda.


När regnet slutat och vi var på väg fram mot scenen, träffade jag Kristina, en tidigare arbetskamrat, som trivdes i sin roll som pensionär.


Olle Nilsson sjöng, som han själv sa, Lennon- och Beatles-låtar. Mycket folk lyssnade och var med i låtarna. Minnen kom och gick.


Det var en trevlig stund. Tanja och jag fortsatte sen hemåt och bestämde att försöka gå till Knäppingborg nästa vecka också.
På tisdag är det Finn Zetterholm. Hela sommarens program finns här.

tisdag 14 juni 2011

Slussning vid Söderköping

Barbro med Obelix och jag for till Söderköping och promenerade längs kanalen. Barbro har varit till Turkiet med son, sonhustru och barnbarn, så det är ett tag sen vi sågs. Vi hade mycket att prata om och det kunde vi göra samtidigt som vi promenerade.
Än är det inte högsäsong på kanalen, men det fanns några båtar vid hamnbassängen. Himlen var grå, men det ville vi inte se.

Vi gick förbi affärer och glassbarer och fortsatte ner till slussen Tegelbruket. Lagom som vi anlände dit kom passagerarbåten Lindön ner mot slussen.


Vi gick närmare och satte oss för att se på slussningen.



Här har Lindön kommit in i slussen och fått två tampar om stenarna.



Här har man sänkt vattennivån och slussportarna har börjat öppnas. Allt sker med en eller ett par knapptryckningar. Det är skillnad mot förr, då det gick åt en hel del kroppsansträngning.



Fritt fram att åka vidare, när förtöjningen är lossad.



Här är hon på väg ut ur slussen. Lindön tar sig mot Mems sluss och sen ut i Slätbaken, kanske mot Stegeborgs slottsruin.


För slussvakten gäller det att fylla på vatten igen, för ytterligare en båt vill slussa.

I och med det gick vi tillbaka in mot Söderköping. Vi satte oss att vila benen och Obelix ville bli kliad och vara lite knähund.


Väl inne i stan gjorde sig hungern påmind, så vi gick till en restaurang som serverade buffé. Där kunde vi smaka av olika sallader samt tre varmrätter: strömming, orientalisk omelett eller stekt kött med rostade grönsaker. Som alltid är det en fara med bufféer. Ögat vill mer en magen och då blir jag väl mätt. Vi satt ute under stora parasoll/tak och åt, så att Obelix kunde vara med. Det kom en regnskur, men så klarna det upp igen.

Det blev ytterligare en promenad i centrum innan vi tog bilen tillbaka till Norrköping. En skön dag tillsammans.

måndag 13 juni 2011

Pingstdagen och Annandag Pingst

I går målade jag. Det var ett tag sen sist. Gjorde färdigt två oljetavlor.


Sen målade jag på  några akryltavlor. Lekte med ett medel/massa, som bygger bilden på djupet. Det var nytt för mig. Det tar nog en tid innan det blir riktigt bra.

På eftermiddagen for vi till Skärblacka och hämtade Asta och for sen vidare till Per i Linköping och firade hans födelsedag. Anna, Patrik och Noelle kom också, liksom Kjell och Sara. Det blev kaffe och god tårta. En del prat och fotograferande. Noelle stal en del av föreställningen för födelsedagsbarnet.

Hem åkte Asta med Anna och Patrik, så vi tog oss direkt tillbaka till Norrköping.

Idag, Annandag Pingst, har vi varit till City Gross och handlat. Började vara lite ödsligt i skåpen, så vi fyllde på. Jag har på nytt satt en vetesurdeg. Får se om jag lyckas den här gången.

Efter lunchen, rökt kalkon från Visätter på Vikbolandet, for Lennart i väg på jobb. Han fick åka iväg till kl. 12 i stället för 16.

Jag tog en promenad och passade samtidigt på att anmäla mig till Rörelsegruppen i Norrköping. Min sjukgymnast rekommenderade mig att börja där. Jag ska vara med på Sumba och så småningom Pilate. Allt för att få mer rörlighet och förhoppningsvis ett stabilare bäcken. Min förhoppning är också att smärtan ska minska.

På hemvägen köpte jag fina, stora jordgubbar från Ringsta gård. Nu är det dags att frossa. Det gjorde jag med glass på balkongen. Lennart får sin portion senare.

lördag 11 juni 2011

Pingstafton

Efter en lång, lugn morgon tog vi en promenad i staden. Precis som igår, men nu åt motsatt håll. Vi kunde konstatera att de gjort lite framsteg med kaktusplanteringen. Men än saknas de centrala delarna.



Det hängde regn i luften, men vi kom hem utan att bli blöta. Jag har sysslat med foton under dagen och Lennart har grejat med tekniska prylar inför vår husbilssemester.

I kväll har vi varit till restaurang Meze och ätit en riklig och god libanesisk middag.


Det var tur att vi hade en bit att gå hem. Det behövdes, för i vanlig ordning gjorde vi skäl för maten.
På hemväg började det regna och åskan mullrade på avstånd. Men vi kom hem utan att bli speciellt blöta. Hitintills har det inte blivit någon fart på regnandet. Det behövs, för det är väldigt torrt i markerna.

Vi sätter oss nu på balkongen och njuter av en lugn helgdagsafton.